Huishoudelijk reglement DOLES d.d. 04 oktober 2012
Artikel 1 – Algemene bepalingen
- De vereniging genaamd Door Oefening Lenig En Sterk (DOLES), hierna te noemen ‘de vereniging’ is bij notariële akte opgericht op 20 september 1935 en is gevestigd te Harkstede. De afdeling DOLES Handbal is opgericht als onderdeel van de Omni vereniging DOLES op 2 juni 2005.
- Het huishoudelijk reglement is van toepassing in onverbrekelijke samenhang met de statuten van de vereniging (zie ook art. 20 van de statuten).
- Het verenigingsjaar loopt van één juli tot en met dertig juni daaropvolgend.
Artikel 2 – Leden
- De leden van de vereniging zijn als volgt ingedeeld:
- jeugdleden
- senior leden
- niet-spelende leden
- Jeugdleden bij handbal zijn verdeeld in de categorieën:
- F-jeugd (kabouters) 8 jaar of jonger;
- E-jeugd (mini’s) van 9 en 10 jaar;
- D-jeugd van 11 en 12 jaar;
- C-jeugd van 13 en 14 jaar,
- B-jeugd van 15 en 16 jaar,
- A-jeugd van 17 en 18 jaar,
- Senior leden van 19 jaar en ouder.
- Bij volleybal zijn de jeugdleden verdeeld in de categorieën:
- Kweekvijver
- Junioren meisjes B1, C1, C2, C3
- Junioren jongens C1
- Circulatieteams
- Senioren heren 1, 2, 3
- Senioren dames 1, 2, 3, 4
- Senioren recreanten mix
- Senioren recreanten dames
- Bij de afdeling gym zijn er:
- Jeugdleden
- Seniorleden
Artikel 3 – Het lidmaatschap
- De aanmelding geschiedt door invulling, dagtekening en ondertekening van een door de wedstrijdsecretaris te verstrekken aanmeldingsformulier, waarop de volgende gegevens zijn in te vullen: naam, voornaam (voluit), adres, geboortedatum, telefoonnummer. Voor jeugdleden dient het formulier mede ondertekend te worden door de wettelijke vertegenwoordiger. Het bestuur kan vorderen, dat de in het formulier verstrekte gegevens door deugdelijke bewijzen worden gestaafd.
- De wedstrijdsecretaris draagt er zorg voor dat degenen die als lid tot de vereniging wensen te worden toegelaten, worden aangemeld bij het NeVoBo of het NHV.
- Het lidmaatschap geldt voor een geheel seizoen. Tussentijds kan niet worden opgezegd. Uitzonderingen worden door het bestuur beoordeeld. Wordt het lidmaatschap niet beëindigd voor 1 juli dan wordt het stilzwijgend met een seizoen verlengd.
Een uitzondering op lid 3 uit dit artikel geldt voor jeugdleden tot 8 jaar en jeugdleden van gym en kidsdance. Zij hebben de mogelijkheid om ook per 1 januari op te zeggen.
- Opzegging dient na de competitie en voor 1 juli schriftelijk te geschieden bij het wedstrijdsecretariaat, bij opzegging na deze datum dient men de volledige contributie van het volgend seizoen te voldoen (zie ook art. 15).
Artikel 4 – Aanneming van leden
- Het lidmaatschap wordt verkregen door het invullen van naam- en adresgegevens, alsmede het invullen van een formulier voor automatische incasso.
- Binnen 14 dagen kan, onder opgaaf van redenen, bij het bestuur bezwaar maken tegen de toelating.
Artikel 5 – Rechten en plichten van leden
- Buiten de verplichtingen, geregeld in artikel 5 van de statuten, hebben alle leden de hierna te noemen rechten en plichten.
- Bij toetreding als lid hebben zij het recht een exemplaar van de statuten en het huishoudelijk reglement te ontvangen.
- Zij hebben het recht om deel te nemen aan trainingen en wedstrijden.
- Zij hebben het recht om deel te nemen aan debatten en stemmingen in de ledenvergaderingen.
- Zij hebben het recht van vrije toegang tot wedstrijden en bijeenkomsten, voor zover door het bestuur niet anders is bepaald.
- Zij hebben het recht tot 48 uur voor de bestuursvergadering of Algemene Leden Vergadering voorstellen, klachten en wensen bij het bestuur in te dienen. Het bestuur is gehouden deze zo spoedig mogelijk te behandelen of te onderzoeken c.q. te doen behandelen of te doen onderzoeken en over het resultaat van de behandeling en/of het onderzoek bericht te geven aan het lid dat het voorstel, de klacht of de wens heeft ingediend.
- Zij hebben de plicht het bestuur in kennis te stellen van de verandering van hun adres.
- Zij hebben de plicht tot tijdige betaling van de contributie.
- De leden zijn verplicht tijdens wedstrijden en trainingen de voorschriften en de aanwijzingen van de trainers respectievelijk de coaches in redelijkheid op te volgen.Zij tonen respect voor elkaar, de tegenstander en de eigendommen van de sporthal. Zij gebruiken geen fysieke of verbale agressie en beschadigen geen eigendommen van de sporthal en van anderen.
- Zij nemen geen eten en drinken mee naar de tribune of op de sportvloer.
- Zij laten geen afval achter in de kleedkamer of op de tribune, dat moet in de daarvoor bestemde afvalbakken worden gedaan.
- Er mogen geen familieleden en vrienden of vriendinnen de kleedkamer komen voor en na de training en de wedstrijd. Wanneer de ouder of verzorger iets aan het jeugdlid wil doorgeven, dan kan dit in overleg met of via de coach of trainer, of dienen er thuis goede afspraken te worden gemaakt met de jeugdleden over bijv. het sneller aankleden en/of douchen.
- Zij mogen niet eerder dan een kwartier voor het begin van de training en een half uur van te voren voor het begin van de wedstrijden in de kleedkamer zijn. Zij dienen 5 minuten voor aanvang van de training/wedstrijd in sporttenue bij het veld te staan. Lukt dit niet, dan moet dit ruim van te voren telefonisch met opgaaf van reden bij de trainer/coach worden afgemeld.
- .Zij hebben de plicht tot naleving van de reglementen van de vereniging, evenals van de door het bestuur of door het bestuur aangewezen commissies gegeven richtlijnen, naast de voorschriften en reglementen van NeVoBo voor volleyballers en het Nederlands Handbal Verbond voor handbal.
Artikel 6 – Straffen
- In het algemeen zal strafbaar zijn zodanig handelen of nalaten, dat in strijd is met de wet, dan wel de statuten, reglementen en/of besluiten van organen van de vereniging, of waardoor de belangen van de vereniging worden geschaad.
- Indien ongewenste gedrag wordt vastgesteld bij een lid van de vereniging of een vertegenwoordiger van een jeugdlid van de vereniging door een trainer of coach, begeleider, bestuurslid of lid, dan vindt er een gesprek plaats tussen de trainer of coach, begeleider, bestuurslid of lid en diegene met het ongewenste gedrag. Wanneer een tweede keer ongewenste gedrag van hetzelfde lid voorkomt, vindt er bij jeugdleden een gesprek met het lid en de ouders of verzorgers van het lid plaats met de trainer of coach, begeleider en of bestuurslid. Wordt er daarna weer ongewenste gedrag bij hetzelfde lid of vertegenwoordiger van het jeugdlid vastgesteld of is het ongewenste gedrag dermate ernstig, dan kan er meteen een straf worden opgelegd door het bestuur. De straffen kunnen als volgt zijn: uitsluiting deelname van een aantal trainingen en of wedstrijden of uitoefening bepaalde functie; schorsing van ten hoogste één jaar; royement (ontzetting lidmaatschap).
- Alvorens tot een schorsing over te gaan heeft het bestuur de plicht het betreffende lid te zijner verdediging te horen.
- Bij misdragingen of onredelijke verstoringen van de voortgang van de wedstrijden of trainingen is de trainer dan wel de coach bevoegd een lid uit de zaal te verwijderen voor de rest van de wedstrijd of training.
- Bij een beslissing als bedoeld in lid 2 van dit artikel heeft het desbetreffende lid een beroepsmogelijkheid bij de Algemene Leden Vergadering van de vereniging. Dit beroep dient, binnen 1 maand na het opleggen van de straf door het bestuur, aanhangig te worden gemaakt bij de algemene vergadering door middel van een aangetekend schrijven te richten aan de secretaris van de vereniging.
- Straffen en boetes opgelegd door de bond aan individuele personen of teams zullen onverdeeld opgevolgd worden door SV DOLES, met dien verstande dat de overtreder(s) de boete zelf moet(en) voldoen.
Artikel 7 – Clubkleuren
Het sporttenue van handbal bestaat uit:
- Shirt: limoen groen
- Broek: zwart
- Sokken: kort, zwart
Het sporttenue van volleybal en gym bestaat uit:
- Shirt: wit,
- Broek: zwart
- Sokken: kort, wit.
Artikel 8 – Gesponsorde kleren
Door sponsors geschonken sportartikelen zoals trainingspakken, sporttassen, shirts, shorts e.d. blijven eigendom van de vereniging. De leden van de teams die gesponsord worden, krijgen de geschonken artikelen in bruikleen. Bij het verlaten van het gesponsorde team is het betreffende lid verplicht de aan hem/haar in bruileen gegeven sportartikelen in te leveren bij een van de bestuursleden.
Artikel 9 – Bestuur
- Het (algemeen) bestuur bestaat uit een voorzitter, een secretaris, een penningmeester en tenminste 1 lid, die allen meerderjarig moeten zijn.
- Onder het bestuur valt, onverminderd het bepaalde dienaangaande in de statuten, elders in het huishoudelijk reglement of in andere reglementen:
- De algemene leiding van zaken;
- De uitvoering van de door de algemene vergadering genomen besluiten;
- Het toezicht op de naleving van de statuten en reglementen;
- Benoeming, ontslag en schorsing van personen werkzaam ten behoeve van de vereniging.
- Het bestuur vergadert tenminste eenmaal per 3 maanden volgens een vooraf vastgesteld rooster, met uitzondering van de maanden juli en augustus. Daarenboven vergadert het bestuur zo dikwijls als de voorzitter of tenminste 3 (tenzij anders in de statuten is bepaald) leden van het bestuur dat wensen. De data van de bestuursvergadering worden aan de leden bekend gemaakt.
- Een oproep voor een vergadering dient minimaal 48 uur voor aanvang van de vergadering in het bezit van de bestuursleden te zijn, terwijl een vergadering op verzoek van bestuursleden binnen maximaal één week dient te worden belegd.
- Een bestuursvergadering is tot besluiten bevoegd als de meerderheid van de bestuursleden aanwezig is. Over personen wordt schriftelijk gestemd, terwijl over zaken mondeling gestemd kan worden. Besluiten worden bij meerderheid van geldige stemmen genomen.
- Indien bij een stemming over zaken de stemmen staken, wordt het voorstel geacht te zijn verworpen.
- Heeft bij een stemming over personen bij de eerste stemming niemand de meerderheid van de
uitgebrachte geldige stemmen verkregen, dan vindt een herstemming plaats over de personen, die de meeste of zo nodig op één na de meeste stemmen op zich hebben verenigd. Bij herstemming beslist het grootste stemmenaantal. Indien bij de herstemming de stemmen staken, beslist terstond het lot.
Artikel 10 – Het dagelijks bestuur
- De voorzitter, de secretaris en de penningmeester vormen het dagelijks bestuur. Het dagelijks bestuur neemt alle beslissingen welke niet tot een gewone bestuursvergadering kunnen worden uitgesteld. Het dagelijks bestuur deelt zijn besluiten, ter bekrachtiging op de eerstvolgende bestuursvergadering mede.
- Agendapunten voor de bestuursvergadering en de algemene ledenvergadering dienen 48 uur voor aanvang van de vergadering bij de voorzitter of diens vervanger te worden ingediend
- Taken van de voorzitter:
- Geeft leiding aan en houdt toezicht op het gehele verenigingsleven;
- Is bij alle officiële vertegenwoordigingen de woordvoerder, tenzij hij deze taak aan een ander bestuurslid heeft overgedragen.
- Stelt de agenda op voor de bestuursvergadering. Bij diens afwezigheid wordt hij vervangen door een van de andere bestuursleden, die door de vergadering met meerderheid van stemmen wordt aangewezen.
- Taken van de secretaris:
- Voert de correspondentie uit naam van en in overleg met het bestuur, ondertekent alle van hem uitgaande stukken, is verplicht afschriften ervan te houden en deze evenals de ingekomen stukken te bewaren.
- Heeft het beheer over het archief en is aansprakelijk voor goederen van de vereniging;
- Zorgt voor het bijeenroepen van vergaderingen;
- Zorgt voor bekendmakingen van veranderingen of aanvullingen in de statuten en
- reglementen;
- Houdt een voor leden toegankelijke lijst bij.
- Maakt notulen van hetgeen in de bestuursvergadering wordt behandeld. Bij afwezigheid van de secretaris wordt door de voorzitter een lid van het bestuur aangewezen om notulen te maken.
- Taken van de penningmeester:
- Beheert de gelden van de vereniging;
- Zorgt voor het innen van de aan de vereniging toekomende gelden of machtigt hiervoor een ander bestuurslid of verenigingslid en draagt zorg voor alle door het bestuur en de algemene vergadering goedgekeurde uitgaven;
- Houdt boek van alle ontvangsten en uitgaven;
- Voert de briefwisseling, voor zover deze betrekking heeft op de uitvoering van de in de voorgaande leden van dit artikel vermelde taken, ondertekent alle van hem uitgaande stukken, is verplicht afschriften te houden en deze, evenals de ingekomen stukken die betrekking hebben op de uitvoering van eerder genoemde taken, te bewaren;
- Brengt in de algemene vergadering verslag uit van de financiële toestand en legt daarbij over de balans en de staat van baten en lasten met toelichting over het afgelopen verenigingsjaar en een begroting voor het komende verenigingsjaar.
Artikel 11 – Algemene bestuursvergadering
- De leden vanaf 18 jaar of wettelijk vertegenwoordigers van een jeugdleden worden geacht op de Algemene Ledenvergadering te verschijnen, behoudens zij die hiervoor een naar het oordeel van het bestuur geldige reden hebben. Bij afwezigheid dienen zij zich schriftelijk (per mail), telefonisch dan wel persoonlijk bij één van de bestuursleden af te melden.
- Een besluit over een voorstel wordt aangenomen als de meerderheid, dat is de helft + één, van de in de vergadering aanwezige leden vóór het voorstel stemmen.
- Bij afmelding bij de voorzitter mag je per volmacht stemmen. Dit kan door een schriftelijke, ondertekende verklaring in te leveren bij de voorzitter.
- Per lid of wettelijke vertegenwoordiger van een lid dat jonger dan 18 jaar is, mag 1 stem worden uitgebracht.
Artikel 12 – Bestuursverkiezing
- Ieder bestuurslid gaat een verbintenis van 3 jaar na zijn verkiezing aan. Verkiezing en aftreden vinden plaats via een apart vastgesteld rooster. Op de Algemene ledenvergadering kan een bestuurslid nogmaals voor een periode van 3 jaar worden herkozen.
- De namen van de aftredende bestuursleden, evenals van de door het bestuur gestelde kandidaten dienen gepubliceerd te worden in de agenda van de jaarlijkse vergadering waarin de bestuursverkiezing aan de orde is. Aftredende leden zijn herkiesbaar, dit moet als zodanig kenbaar worden gemaakt. In deze agenda dient tevens de mogelijkheid tot kandidaatstelling door stemgerechtigde leden van de vereniging geopend te worden, met vermelding van de daaraan verbonden procedure.
- Een kandidaatstelling door stemgerechtigde leden dient schriftelijk bij de secretaris te worden aangemeld en dient vergezeld te gaan van een ondertekende bereidheidverklaring van de desbetreffende kandidaat eventueel onder vermelding van de functie die hij in het bestuur ambieert.
- De rollen in het bestuur worden na een bestuursverkiezing door de gekozen en zittende bestuursleden onderling verdeeld.
Artikel 13 – Kascommissie
- Door de algemene ledenvergadering worden de leden van de kascommissie benoemd.
- De kascommissie bestaat uit twee leden en één reservelid.
- De kascommissie houdt toezicht op het beheer van de penningmeester. Zij is gehouden tenminste eenmaal per jaar de kas de saldi, de boeken en bescheiden van de penningmeester na te zien. Van de uitkomst van dit onderzoek wordt verslag uitgebracht aan het bestuur.
- Indien de kascommissie termen aanwezig acht om de penningmeester te dechargeren zal zij een betreffend voorstel doen aan de algemene vergadering. De kascommissie is bevoegd aan het bestuur voorstellen betreffende het financiële beheer te doen.
Artikel 14 – Overige commissies
- Het bestuur kan (sub)commissies instellen en de benoeming en ontslag van de leden daarvan regelen en ook de werkwijze daarvan.
- Er zijn in principe vaste commissies, te weten:
- Technische commissie
- Jeugdcommissie
- Activiteitencommissie
- De benoeming tot lid van een commissie geschiedt, behoudens tussentijds bedanken, voor één jaar of tot de opdracht is volbracht of ingetrokken.
- Bij het besluit tot instelling van een commissie worden de samenstelling, taak, bevoegdheid en werkwijze van de commissie in een instructie vastgelegd. Deze instructie wordt beschouwd als een onlosmakelijk deel van het huishoudelijk reglement.
- Elke commissie rapporteert tenminste één keer per kalenderjaar over de voortgang van zijn werkzaamheden aan het orgaan, dat de commissie benoemde, tenzij in de instructie anders is bepaald.
- Een commissie vergadert zo dikwijls de voorzitter of tenminste twee leden van de commissie dit wenselijk achten.
- Een commissie is verantwoording schuldig aan het orgaan (bestuur) dat de desbetreffende commissie heeft ingesteld.
Artikel 15 – Contributie
- De leden zijn jaarlijks gehouden tot het betalen van een contributie, die door de algemene vergadering jaarlijks zal worden vastgesteld. Zij kunnen daartoe in categorieën worden ingedeeld, die een verschillende bijdrage betalen.
- De contributie voor de vereniging en voor de bond worden middels automatische incasso in 10 maandelijkse termijnen per seizoen voldaan. Als een lid niet deelneemt aan de wedstrijden en daarom niet bij de NHV staat geregistreerd als spelend lid, betaalt het geen bondscontributie.
- Een lid van de vereniging kan door het bestuur voor wedstrijden en trainingen worden geschorst, indien er een achterstand is in de betaling van de contributie en/of bondscontributie van 3 maanden of meer. Deze schorsing duurt tot het lid zijn financiële verplichtingen jegens de vereniging heeft voldaan. Het bestuur kan besluiten de achterstallige contributie door middel van een incasso bureau te innen. De kosten die hieraan zijn verbonden, zijn voor rekening van het lid met de achterstallige contributie.
- De maatregel als bedoeld in lid 3 van dit artikel kunnen niet worden genomen voordat het lid van de vereniging door de penningmeester of diens vervanger, schriftelijk is meegedeeld dat er een contributie achterstand is en hij daarna niet binnen de gestelde termijn aan zijn financiële verplichtingen heeft voldaan.
- Onder contributie achterstand van 3 maanden of meer als bedoeld in lid 3 van dit artikel wordt verstaan, dat het lid 3 maanden na afloop van de contributie-inningsdatum niet aan zijn financiële verplichtingen heeft voldaan.
- Wanneer het lidmaatschap in de loop van een verenigingsjaar eindigt, blijft niettemin de contributie voor het gehele jaar verschuldigd. Opzegging vóór het volgende verenigingsjaar moet na de competitie van het desbetreffende seizoen en vóór 1 juli van het lopende jaar bij de wedstrijdsecretaris worden ingediend.
- Het lid is geen contributie verschuldigd onder handhaving van het lidmaatschap in de onderstaande gevallen:
bij langdurige ziekte en zware blessures - in geval van zwangerschap
- In geval van overmacht zoals een verhuizing naar een andere plaats, kan het lidmaatschap tussentijds worden opgeheven. Stopt het lid in de eerste helft van het seizoen dan betaalt het lid de bondscontributie t/m december. Stopt het lid in de tweede helft van het seizoen dan betaalt het lid t/m juni. De verenigingscontributie betaalt het lid tot het eind van de maand waarin het lid stopt. Op verzoek van het lid beslist het bestuur in de gevallen zoals in dit lid en lid 7 zijn beschreven en tevens in andere uitzonderingsposities.
Artikel 16 – Reizen
Reizen van en naar de wedstrijden gebeurt zoveel mogelijk per groep vanaf een gezamenlijke vertrekpunt. Het lid of de ouder/verzorger van jeugdlid wordt aan het begin van het lidmaatschap gevraagd wel of niet per toerbeurt te worden ingedeeld voor het vervoer naar uitwedstrijden, toernooien of andere activiteiten van het team waarvan het lid deel uit maakt. Indien men is verhinderd kan men onderling ruilen, zonder tussenkomst van de persoon die het vervoer indeelt.
Artikel 17 – Zaaldiensten
Het lid of de ouder/verzorger van een jeugdlid wordt aan het begin van het lidmaatschap gevraagd wel of niet per toerbeurt te worden ingedeeld voor het verrichten van zaaldiensten en de daarbij behorende werkzaamheden. Indien men te kennen heeft gegeven hieraan deel te nemen, is men verplicht deze dienst te verrichten wanneer men daarvoor worden ingedeeld. Indien men is verhinderd kan men onderling ruilen, zonder tussenkomst van de persoon die deze dienst indeelt. Men is verplicht de voorschriften, die voor de zaaldienst gelden, op te volgen en op de bekendgemaakte tijdstippen aanwezig te zijn. Alleen de scheidsrechters voor de direct volgende wedstrijd of de zojuist gespeelde wedstrijd, zijn vrijgesteld van het verrichten van zaaldiensten.
Artikel 18 – Tenues wassen
Bij het lid worden van de vereniging wordt het lid of de ouders/verzorgers van het lid gevraagd de tenues van het team waarin hij/zij of zoon/dochter speelt wel of niet per toerbeurt te wassen. Indien men bereid is de shirts te wassen wordt het lid of de ouder/verzorger die de tenues heeft gewassen bij schade aan de tenues aansprakelijk gesteld voor de schade aan de tenues. Men dient in voorkomende gevallen, de dagwaarde van de tenues te vergoeden.
Artikel 19 – Gebouwen
De vereniging draagt generlei verantwoordelijkheid voor de eigendommen van welke aard ook, van leden en derden in de gebouwen aanwezig.
Artikel 20 – Wedstrijden
- De spelers zullen op een door het bestuur te bepalen wijze van hun opstelling en indeling in een van de teams in kennis worden gesteld. Bij verhindering is iedere speler verplicht tenminste 24 uur van tevoren dit onder opgaaf van reden te melden aan de leider en/of aanvoerder van het desbetreffende team.
- Bij wedstrijden zal zo mogelijk ieder team vergezeld zijn van een coach en of teambegeleider, aan te wijzen door het bestuur of de technische commissie. De coach is de eerst verantwoordelijke voor het gebeuren rond de wedstrijd. Hij rapporteert onregelmatigheden aan het bestuur of de technische commissie.
- Leden die aan wedstrijden deelnemen dienen in de voorgeschreven kleding te verschijnen.
- De spelers van een team zijn in beginsel gehouden tijdens wedstrijden te handelen volgens de aanwijzing van de aanvoerder en de coach.
- Het bestuur is bevoegd namens de vereniging wedstrijden uit te schrijven en de vereniging te doen inschrijven als deelneemster aan door andere personen georganiseerde wedstrijden.
- Van het behalen van prijzen, kampioenstitels of premies door een team en/of leden, die de vereniging op enige wedstrijd vertegenwoordigen, zijn de prijzen en premies eigendom van de vereniging en komen aan de vereniging ten goede.
Artikel 21 – Aansprakelijkheid van de leden
- Ieder der leden is aansprakelijk voor de door hem aan de eigendommen van de vereniging aangerichte schade. Elke geconstateerde schade wordt geacht veroorzaakt te zijn door hem/haar of hen die de betreffende zaak het laatst heeft of hebben gebruikt, indien en voor zover het tegendeel niet door de betrokkene(n) wordt aangetoond.
- Voor de kosten die gepaard gaan met de afdoening van strafzaken e.d. door de sportbond kunnen de leden aansprakelijk worden gesteld.
Artikel 22 – Nieuwsbrief / Website
Via de website worden de leden op de hoogte gehouden van de belangen van de vereniging.
Artikel 23 – Sponsoring
Het bestuur kan richtlijnen opstellen voor het aangaan van sponsorcontracten.
Artikel 24 – Onkosten
De onkosten, die door de leden voor de vereniging worden gemaakt, worden alleen vergoed op declaratiebasis als de penningmeester van te voren toestemming heeft verleend voor het maken van de kosten. Bij onkosten boven de € 100,- moet het bestuur van te voren toestemming geven. De declaratie dient te worden ingediend bij de penningmeester.
Artikel 25 – Wijziging van het huishoudelijk reglement
- Het huishoudelijk reglement kan slechts gewijzigd worden door een besluit van de algemene ledenvergadering, waartoe werd opgeroepen met de mededeling dat aldaar wijziging van het huishoudelijk reglement zal worden voorgesteld. De termijn voor oproeping tot een zodanige vergadering moet tenminste 14 dagen bedragen.
- Tenminste 14 dagen voor de vergadering wordt gehouden, moet een afschrift van het voorstel, waarin de voorgedragen wijziging woordelijk is opgenomen, op een daartoe geschikte plaats voor de leden ter inzage gelegd worden tot na afloop van de dag waarop de vergadering wordt gehouden. Bovendien wordt de voorgestelde wijziging van het huishoudelijk reglement tenminste 14 dagen voor de vergadering in het cluborgaan gepubliceerd en/of een afschrift hiervan aan alle leden toegezonden.
- Een besluit tot wijziging van het huishoudelijk reglement wordt genomen met meerderheid van 2/3 van de uitgebrachte geldige stemmen van de in de vergadering aanwezige leden of wettige vertegenwoordigers van de leden.
Artikel 26 – Slotbepalingen
- Ieder lid en verenigingsorgaan heeft zich te houden aan de bepalingen van dit reglement.
- Na vaststelling van het reglement wordt zo spoedig mogelijk de tekst bekend gemaakt aan de leden. Dit huishoudelijk reglement en alle navolgende wijzigingen van dit reglement treden in werking 14 dagen na de publicatie, waarin de tekst van het reglement is opgenomen.
Aldus vastgesteld in de algemene vergadering van de vereniging de dato 4 oktober 2012.
Namens het bestuur van de vereniging:
De voorzitter, Arno Veldboom
De secretaris, Anita Verdegaal